We zijn blij dat we dit realiseren. De vraag vanuit onze huurders naar zonnepanelen stijgt, mede door de hoge energieprijzen. Met de opbrengst van de zonnepanelen dragen we bij aan het beperken van de CO2 uitstoot. En onze huurders krijgen lagere woonlasten doordat ze minder elektriciteit van het net afnemen.
Het programma
Het programma loopt vooralsnog tot eind 2025. Naast dat we een leverancier selecteerden, onderzochten we de brand- en constructieve veiligheid. De woningen die als eerste in aanmerking komen moeten aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Zo mag de dakbedekking de komende vijf jaar niet aan vervanging toe zijn en worden woningen met de slechtste energielabels het eerst gedaan. Maar er zijn nog meer randvoorwaarden om te waarborgen dat het dak geschikt is.
Bij voorkeur worden de zonnepanelen op de individuele elektrameters van de huurders aangesloten. Als dit niet mogelijk is wordt onderzocht of we de zonnepanelen kunnen aansluiten op de meters van de centrale voorzieningen.
Dit jaar plaatsen we nog zonnepanelen op 700 woningen. Die woningen selecteerden we al eerder. Voor 2023 tot en met 2025 moeten we de woningen nog selecteren.
Communicatie huurders
Het plaatsen van zonnepanelen op de geselecteerde woningen vindt plaats bij voldoende draagvlak onder de huurders. De communicatie met de huurders van de woningen waar zonnepanelen geplaatst worden, verloopt via de firma Weijerseikhout. Naast uitleg over de werkwijze, maken ze ook duidelijk wat de kosten en opbrengsten zijn voor de huurders.
Huurders kunnen hun vragen kwijt bij de bewonersbegeleider van Weijerseikhout.
_____________________
Foto: betrokkenen totstandkoming Zon op Dak-programma
WE= Weijerseikhout WZN= Woonzorg Nederland
Voor (vlnr) : Cees van Boven (WZN) en Bas van Deinsen (WE)
Achter (vlnr): Michael Cornelissen (WE), Bas Kalshoven (WZN), Amber Harteman (WE), Erik Schuitema (WZN), Marcel Hijlkema (WZN), Jeffrey Zweers (WE), Wim Bakker (WZN), Geert-Jan Zomer (WE)